Tatil bitti, okullara dönüldü. Merhaba renkli yuvam, öğretmenlerim, arkadaşlarım. Tatil boyunca hayalini kurduğum sınıf ortamı…
Eylül ayı ile birlikte üç milyon öğrenci okula adımlarını attılar. Sosyal gelişimleri için oldukça önemli olan okullarına kavuştular. Okul, ilk sosyal gelişimin yaşandığı evredir. Okula başlangıçla birlikte ailenin eğitimdeki yoğun yerini artık okul yaşantısı alır.
Peki pek çok yeni uygulamanın eşliğinde bizleri nasıl bir dönem bekliyor?
BİZLERİ NASIL BİR DÖNEM KARŞILADI?
Bu dönem okul başlangıcında;
Duygular yoğundur.
İlişkilerde sınırlar karışabilir.
Çocukların uyum faaliyeti yetişkinlerden daha iyidir ama uzun süren bir oryantasyon dönemiyle karşı karşıya kalınabilir.
Hijyen konusunda hassasiyet devam etmektedir.
Çocuk; sevdiklerinin veya kendisinin hastalığa yakalanması konusunda endişelenebilir.
Evde kalma nedeniyle kaçırılmış fırsatlar ve yaşanmamışlıklardan dolayı üzüntü aktif hâle gelebilir. (Sosyal izolasyon döneminde en çok ihtiyaç duyulan açık alan özlemi, öz-denetim becerileri ve ilgi süresinin kısa olması gibi problemler yaşanmıştır.)
Yaşamın eskisi gibi olmayacağı düşüncesi
Ortamın fazla sesli olduğu kaygısı hâkimdir.
NELER YAPMALIYIZ?
Çocuğunuzla nasıl hissettiği hakkında sohbet edebilirsiniz. Bu konuda okuldan size o gün yapılan etkinliklerle ilgili paylaşımları sohbetleri başlatmada kullanabilirsiniz.
Çocukları süreçte gözlemleyebilirsiniz.
Hijyen eğitimi konusunda hatırlatmalar yapabilirsiniz; konuyla ilgili kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Psikolojik esnekliğe dikkat edin ve tutabileceğiniz sözler verin. Kendi okul deneyiminizden bahsetmek iyi olmayabilir.
Tutarlılık, her durumda olduğu gibi okula uyum sürecinde de oldukça önemlidir.
Çocuğunuzun yaşam becerisi kazanmasına ve sorumluluk almasına yardımcı olun. Yirmi beş yaşında bir yetişkinin gelişimi, bu yaşlarda kazandığı öz denetimden geçer.
“Okul Ruh Sağlığını Koruyucu, İyileştirici ve Geliştirici” ortamın en iyi şekilde oluşturulabilmesi için psikolojik danışmanlarınız, okul rehber öğretmenleriniz ve sınıf öğretmenleriniz ile iletişim hâlinde kalın.
Unutmayalım; eğitim bir süreçtir ve bu süreçte okul yöneticileri, öğretmenler, okul rehber öğretmenleri, psikolojik danışmanlar, veli ve öğrenciler olarak bir ekip hâlinde iletişimi korumak önemlidir.