•  
ÇOCUKLARI ETKİLİ ŞEKİLDE TAKDİR ETMEK 02 Ağustos 2021

Bu yazımızda çocukları takdir etmenin önemine yer verdik. Yazımız “Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies” isimli kitabımızdan alınmıştır.

Çocuklara güçlü, sağlıklı bir öz imgesi sağlamalıyız, çünkü bu sağlam yapı kurulduğunda, geri kalan her şey hem kolaylaşır hem netleşir. Çocuğunuzu etkin bir şekilde dinleyerek, onlara seçenekler ya da sorunlarını çözmeleri için çözümler sunarak onlara saygı gösterdiğinizde, aslında özgüvenlerini, öz değerlerini, öz saygılarını sulayıp yeşertiyorsunuz.

Takdir etmek, evinizin mahremiyetinde ya da toplum içinde çocuğunuzla ilgili olumlu beyanlarda bulunmaktır. Çocuğunuzun özgüvenini ve öz saygısını yükseltmek için harika bir yöntemdir.

Ayrıca, ebeveynler tamamen iyi niyetle şu şekilde övgülerde bulunuyorlar: “Bu harika!”, “Bu inanılmaz!“, “Bu çok güzel!“. Çocuklar, açık olmayan övgüyü alamaz. Etkili olması için hangi davranışlarını, hareketlerini ya da başarılarını övdüğünüzü belirtmeniz gerekiyor.

Betimleyici övgü, çocuğunuzun gelişimi için çok güçlü bir araç ve faydalı bir beceridir. Övgüyü üç ana parçaya ayırmanıza dayanır:

  • Gördüğünüz şeyi tarif edin: Ne gördünüzü ayrıntılarıyla anlatın. Çocuğunuzun okulda yaptığı resme bakarken gördüklerinizi şu şekilde tanımlamayı düşünün: “Mavi bir çocuk havuzu var, havuzun içindeki su, güzel turuncu balıklar ve gülen bir sürü insan var. Resme bakınca birlikte yaptığımız tatili zamanını hatırlıyorum. Hani, arkadaşlarımızla çok eğlenmiştik ya. Resmine bakınca çok mutlu oluyorum.“ neyi takdir ettiğinizi ayrıntılarıyla betimlemeniz, çocuğunuzun neye değer verdiğinizi anlamasına yardım edecektir. 11 yaşındaki aşırı derecede dağınık kızımla yaşadığım tecrübeden de faydalanabilirsiniz. “Yerler tertemiz, hiç kıyafet yok. Kalemlerin kalemlikte, masan da çok düzenli. Yatağın toplanmış, yorganın düzgünce örtülmüş, yastık başucuna koymuş, kıyafetlerin de dolabına asılmış. Muhteşem görünüyor, ellerine sağlık!” Çocuğunuz, yaptığınız ayrıntılı tanımlamayı duyduktan sonra, kendini çok hissedecektir. Bundan böyle oda kendini takdir edecektir.

  • Ne hissettiğini tanımlayın: Nasıl hissettiğinizi basit ama açık bir dille anlatın. Örneğin “Yaptığın el işi çalışmalarına bakınca çok heyecanlanıyorum. Gerçekten mutlu oluyorum.“ ya da “Burada yürüyüp rahatlamak harika olacaktır. Seninle burada vakit geçirmek, sohbet etmek isterim.“ hislerinizi bu şekilde paylaşmanız pozitif bir iletişim bağı kurmanızı sağlar, uyuşmanıza ve anlaşmanıza yardımcı olur.

  • Bütün tecrübeyi basit bir sözle anlatın: Övgünüzü enerjik bir sözle bitirin. Örneğin, “Bu tatilde çok güzel anılar biriktirdik.“ ya da “İşte buna düzen denir!“.

 

Mutlu Çocuklar Yetiştirmek -For Dummies(3. Basımdan Çeviri 2. Basım / Mart 2020)- Nobel Akademik Yayıncılık

Ed: Sue Atkins

Çeviri Ed: Fatma Melike Eşdur

ISBN: 978-605-9746-31-1

YORUMLAR
    Henüz yorum yapılmamış.