Eğer çocuğunuz sosyal kaygıları ile ilgili duygularla başa çıkmakta zorlanıyorsa bu kaygıları azaltabilecek pek çok adım atılabilir.
Sosyal kaygı ile başa çıkmak kolay değildir ancak özellikle başkalarının yardımıyla bu başarılabilir. Psikolojik danışmanlar, sosyal kaygısı olan çocuğa, savaş veya kaç tepkilerini fark ettirerek ve içinde bulunduğu durumu daha uygun şekilde yorumlamasını sağlayarak yardımcı olabilir. Danışmanlar, aynı zamanda, çocuğun kendisini kaygılı hissettiğinde uygulayabileceği çok sayıda stratejiyi öğrenmesinde de yardımcı olabilir.
Bu yöntemlerden bazıları aşağıda sıralanmıştır.
Büyüteç Yöntemi
Sosyal kaygılı çocuk, söylediği veya yaptığı her şeyin çevresindeki diğer insanlar tarafından gözlemlendiğini ve incelendiğini düşünür. Büyüteç, başkalarının sizi düşündüğünüz gibi yakından incelemediğini anlamak içindir. Bu yöntem yoluyla biraz daha rahatlayarak dışarıda daha özgür bir şekilde kendisi gibi davranması mümkün olabilir.
Domino Taşları Yöntemi
Bu fikir, tıpkı domino taşları gibi, düşüncelerimizin duygularımızı ve onun da davranışlarımızı etkilediğini anlamak içindir. Sosyal kaygılı çocuk, sesinin tuhaf bulunduğunu düşünerek kendisini endişeli hissedebilir ve sınıfta konuşmamayı tercih edebilir. Düşüncesini daha uygun ve mantıklı bir düşünceyle değiştirdiğinde (Arkadaşları muhtemelen onun sesinin tuhaf olduğunu düşünememektedir.) kaygıları azalır ve sınıfta daha rahat kendisini ifade etmeye başlar. Düşünce, duygu ve davranış… birer domino taşı!
Kimse Mükemmel Değildir Yöntemi
Sosyal kaygısı olan çocuk, topluluk önünde hata yapma olasılığını dünyanın sonu olarak görür. Bir kez Kimse Mükemmel Değildir yöntemini içselleştirdiğinde, başkalarının önünde çok saçma bir şey yapsa dahi hayatın devam ettiğini görecektir. Herkesin bazen hata yapabileceğini anlayarak bunun normal olduğunun bilincinde olmayız. Aslında çoğu zaman, hatalarınızı tek fark eden kişi aslında sizsiniz!
Olduğu Gibi Kabul Et Yöntemi
Bir insanın kendisini olduğu gibi, bütün eksiklikleri ve hataları ile kabul etmesi zordur. Ama kendimizi olduğumuz gibi kabul etmeye başladıkça sosyal açıdan daha az kaygılı bireyler oluruz. Başka insanların bizim hakkımızda ne düşündüğü ile ilgili daha az endişelenir ve nelerden keyif alabileceğimizi daha fazla düşünmeye başlarız! Çocuğunuza, her şeye rağmen her şeyi olduğu gibi kabul etmesinde yardımcı olun.
Şimdi ve Burada Yöntemi
Bir anda sadece tek bir şey düşünebildiğinizi fark ettiğinizde, bu sizin “şimdi ve burada”ya odaklanmanıza yardımcı olur. Bu yöntem, çocuğun, bir etkinlikte sonucun ne olabileceğine dair endişelenmek yerine etkinliğe odaklanmasını sağlayacaktır.
Bedenini Sakinleştirme Yöntemi
Gevşeme teknikleri, kaygıyı azaltmak üzere, bireylerin bedenlerini rahatlatmasına yardımcı olur. Sosyal kaygılı çocuk için, özellikle stresli sosyal ortamların öncesinde ve sonrasında derin nefes, meditasyon, mindfulness (bilinçli farkındalık) gibi teknikleri öğrenmek ve uygulamak yararlı olabilir.
Çocuğunuz, hayali alet kutusunu, kaygılı ve korkulu hissetmesine sebep olan olumsuz düşüncelerle savaşmaya yardımcı bu yöntemlerle doldurduğunda ikinci adım bunları artık hayata geçirmektir! Bunu yapmanın en iyi yolu, başlangıçta onu rahatsız eden veya endişelendiren yeni davranış biçimlerini denemektir. Sosyal kaygılı çocuk için bu yeni yöntemler basketbol takımına katılmak, matematik dersinde parmak kaldırmak vb. olabilir. Bu yöntemleri kullanmak, endişelerini azaltmakla kalmayıp başarılı olduğu şeylerden keyif almasını ve kendisiyle gurur duymasını sağlayacaktır.
Sosyal kaygının üstesinden gelmek zorlu bir çalışmayı, çok fazla egzersiz yapmayı ve korkularla yüzleşerek yeni şeyler denemeyi gerektirir. Siz de, çocuğunuzun sosyal kaygılarıyla başarılı bir şekilde yüzleşmesini sağlayabilecek yöntemlerle dolu bir alet çantası oluşturabilir, durumu anlamasında ve aşmasında ona yardımcı olabilirsiniz.