Bu yazımızda boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisini inceledik.
Boşanma durumu hem ebeveynler hem de çocuklar açısından çok zor ve güç bir durumdur. Boşanma sonrasında meydana gelen birçok değişiklik çocukları etkilemektedir. Çocukların bu sürece uyum sağlamaları yaklaşık 2 yıl sürmektedir. Çocuğun velayeti kimdeyse genellikle daha küçük ve uygun maliyetli bir eve taşınma süreci vardır. Çünkü maddi meseleler eskiden de önemli bir konu olsa da şu anda çocuk ve onla yaşayacak olan ebeveyn için daha önemli bir konu hâline gelir. Çocuk büyüdüğü alıştığı sosyal çevresinden, evinden, odasından, mahallesinden ve hatta belki de okulundan, arkadaşlarından ve öğretmeninden ayrılmak zorunda kalacaktır. Çocuğun hayatında yaşanan bu değişiklere alışması zaman alacaktır.
Çocuk bu boşanma sürecinde üzüntü ve depresyon durumu başta olmak üzere duygusal duygu durumunda birçok değişikler yaşamaktadır. Yorgunluk, bitkinlik, iştahta azalma veya artma, uyku alışkanlığında değişiklikler görülebilir. Boşanma sürecinden sonraki birkaç ayda depresyonun görülmesi normaldir. Ama depresyon çok ciddi bir süreç olduğundan süresi ve şiddeti dikkatlice izlenmeli, gerekirse uzmandan yardım alınması gerekir. Çocuklar depresyondayken kendilerini çok yalnız hissederler. O yüzden bu süreçte boşanmış olsalar da ebeveynlerin çocukların yanında olmaları ve onlara destek olmaları gerekmektedir.
Çocuklar okulda veya arkadaşlarının yanında ebeveynlerinin boşanma durumundan utanç duyabilirler. Çünkü kendileri arkadaşlarından farklı şeyler yaşamaktadırlar. Çocukluk döneminde bu durumdan dolayı utanç hissetmeleri yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Çocuk zamanla yeni yaşantısına uyum göstermeye ve alışmaya başlaması gerekir.
Ebeveynlerin boşanma durumlarına karşı, 9-12 yaş grubundaki çocuklar en çok kızgınlık hissetmektedirler. Bu kızgınlık duygusuyla çocuk zamanla çökkünlük hissedebilir. O yüzden çocuğun sakinleşmesi ve kendini iyi hissetmesi için ebeveynlerin onun yanında olmaları ve onunla eskisi gibi ilgilenmeleri gerekmektedir.
Boşanmış ailelerin çocuklarının en çok hissettiği duygulardan biri de terk edilme korkusudur. Çocuk hangi yaşta olursa olsun, “Ben kiminle kalacağım?”, “Bana kim bakacak?” tarzında sorular sorabilir. Ebeveynler, gelecekteki hayat düzenleri hakkındaki sorular karşısında, çocuğa doğru bilgi vermelidir. Ancak bu boşanma süreci sonucunda çocuğun eskisi gibi, her iki ebeveyniyle vakit geçireceği konusunda açıklama yapmaları gerekmektedir.
Boşanmış aile çocuklarında, bulunduğu gelişim özelliklerine ve yaşına göre davranışlarında gerileme adı verilen regresyon durumu görülebilir. Regresyon sürecinde çocuğun daha önceki gelişim dönemlerinin görevlerini başarıyla tamamlamasına rağmen yaşanan kriz durumunda hâlâ o dönemlerdeki bir çocuk gibi davranışlar (parmak emme, alt ıslatma vb.) gösterebilir.
İlkokul dönemindeki boşanmış aile çocuklarında fiziksel belirtiler de görülebilir. Özelikle karın ağrısı ve baş ağrısı başta olmak üzere bu tarz fiziksel belirtilerde görülmektedir. Çocuk okula gidiyorsa bu süreçte hem öğretmeni hem de okulun psikolojik danışmanıyla ailenin iş birliği içerisinde olması çok önemlidir. Ebeveynlerin boşanma konusu hakkında onları bilgilendirmeleri gerekmektedir.
Psikolog İpek TÜRE
Instagram: @psikolog.ipekture
E-posta: psikolog.ipekture@gmail.com